Ministrul Educației pare să fie tot timpul în război cu ceva sau cu cineva. Cu limba română e într-o permanentă luptă de gherilă: o atacă prin surprindere, taman cînd nu te-aștepți, dar suportă stoic și contraloviturile (căci ea, săraca, n-are ce face: se apără, deh…). Cu editorii de manuale nu i-a ieșit blitzkrieg-ul, cum spera, așa că totul s-a transformat într-o bătălie de tranșee: fiecare tabără așteaptă următoarea mișcare a adversarului.

Pe lîngă aceste războaie de uzură, mai are și cîte unul țintit, „punctual”. Așa, ca să nu-și piardă antrenamentul. Bunăoară, de curînd a lansat ideea că absolvenții de facultate ar trebui să fie obligați să muncească în țară pe o durată cel puțin egală cu anii de studiu, pentru că statul a cheltuit cu ei bani de la buget, prin urmare studenții ar trebui să semneze un contract că sînt de acord cu aceste condiții. Dacă nu, „vor trebui să returneze fondurile bugetate pentru ei în perioada facultății”.

Chestia asta a existat pe vremea lui Ceaușescu: trebuia să semnezi că ești de acord să-ți faci stagiul de 3 ani acolo unde primeai repartiție la terminarea studiilor; dacă nu, plăteai. Dacă dl ministru se gîndește la o asemenea soluție, înseamnă că mintea dumisale nu a ieșit din sistemul comunist, nu vede mai departe de această „idee”: cetățeanul îi e dator Statului atotputernic, așa încît cetățeanul trebuie obligat să se închine la Sfîntul Graal numit Buget. La care se adaugă ipocrizia politicienilor care mimează democrația și care au trecut cu greu prin școală: se dau mari că învățămîntul e gratuit la toate nivelurile, inclusiv universitar, dar de fapt nu sînt în stare să gestioneze cu adevărat „gratuitatea” asta. Știu doar să-i bată după aia obrazul cetățeanului: „băi, absolventule, noi am cheltuit cu tine și-acu te duci să lucrezi la engleji?”. Nu sînt în stare să ofere un răspuns la întrebarea simplă „de ce pleacă oamenii din România cu milioanele, de prea mult bine?”.

Dar ideea asta cu legarea absolvenților de glie (cum bine s-a spus) nu vine de la dl Pop, ci din „Strategia de dezvoltare a României pentru următorii 20 de ani” elaborată de Academia Română (pe care o găsiți integral aici – 3 volume, dintre care unul în două părți, plus o sinteză și-un „sumar executiv”). Care va să zică, asta întrevede distinsul nostru for de cultură și știință pînă-n 2037, într-o lume tot mai deschisă și mai dinamică: să ne ținem absolvenții pe lîngă poala țărișoarei, pe bază de semnătură. Dacă nu, să dea banii înapoi, căci din Bugetul de Stat am ieșit și în Buget ne vom întoarce cu toții.

Cu Academia în spate, dl Pop și-a scos săbiuța boantă ca să se lupte cu libertatea de mișcare (unul dintre pilonii Uniunii Europene). C-așa-i natura dumisale, luptătoare: „Luptă, luptă și dă-i, și dă-i și luptă”, neicusorule, vorba lui Dandanache.

E din ce în ce mai palpitant, ce să zic: cu limba română se războiește degeaba, n-are șanse, o să producă numa’ pagube colaterale; legea manualului (despre care zicea c-o să fie gata mintenaș) zace; dacă se ia la trîntă și cu principiile abstracte (precum libertatea de mișcare în spațiul UE), a feștelit-o de tot: nici măcar nu pricepe care îi e adversarul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.