Îmi închipui că, mai nou, membrii CNA au pe birou – și nu fac nimic fără să le consulte, dar s-au cam încurcat în ele – următoarele cărți: Tratatul de semiotică generală al lui Umberto Eco și Cours de linguistique générale de Ferdinand de Saussure. Cel puțin astea, dacă nu chiar mai multe care au de-a face cu studiul limbajului. Căci altfel nu-mi explic cum de-au dat o decizie de sancționare precum aceasta, despre care scrie Paginademedia.ro.
Concret, postul de radio Rock FM a fost sancționat cu amendă de 15.000 de lei pentru că moderatorul Răzvan Exarhu a spus la emisiunea matinală „Morning Glory” că „prea mult sex schimbă forma organelor genitale” și pentru că titlul unei rubrici este „Orientări și tendinți” (ultimul cuvînt fiind interpretat de membrii CNA ca „te-n dinți”). Astfel, s-a considerat că în emisiunea cu pricina s-a încălcat art. 18 din Codul audiovizualului, care zice așa: „(1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 – 23,00 producţii care prezintă (…) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen”.
S-o luăm pe rînd. Cuvintele „sex” și „organe genitale” se găsesc și în manualele de anatomie de gimnaziu și de liceu. Rezultă că respectivele manuale conțin limbaj „trivial, vulgar sau obscen”? Cît despre „tendinți”, probabil că membrii CNA n-au citit (îngropați cum sînt în cărțile savante pomenite mai sus) studiul lui C. Dobrogeanu-Gherea „Arta pentru artă și arta cu tendinți” (1894). E o veche formă de plural pentru „tendință”, folosită (auto)ironic în titlul rubricii din „Morning Glory”. Aaa, nu zic, s-ar putea citi și ca o aluziune la „te-n dinți”, dar tocmai ăsta e farmecul ambiguității limbajului (mai ales într-o emisiune plină de umor, unde jocul de cuvinte și ironia sînt la ele acasă). Dar de ce i-a dus mintea pe membrii CNA către înjurătură și nu către studiul lui Gherea? De-aia, că „frumusețea e în ochiul privitorului”…
A mai fost sancționat și Gold FM pentru că a difuzat piesa trupei Taxi Subtitrarea la români, în care apar mother fucker și alți termeni din aceeași serie. Dar mulțimea de seriale americane care se transmit la toate orele zilei sau filmele (tot americane) din prime time sînt pline la tot pasul de cîte-un fuck sau fucking (termeni săriți, ce-i drept, în subtitrare, sau ocoliți „subtil” – mother fucker se traduce, de obicei, la filme, cu „nenorocit” sau „om de nimic”, căci tocmai despre asta e piesa).
CNA face, așadar, analize subtile de text, încremenește între semnificant și semnificat și rade stilistic amenzi. De-aia presupuneam, la început, că distinșii apărători ai regulilor din audiovizual și ai moralei publice trebe că or fi căpătat brusc o pasiune pentru studiul limbajului (și, implicit, al relației dintre limbaj și gîndire).
La televiziuni se face propagandă și manipulare pe față. Antena 3 a dus ample campanii de denigrare împotriva unor intelectuali, unor persoane publice, unor jurnaliști, iar CNA n-a zis nimic. Vulgaritatea și obscenitatea publică înfloresc pe ecranele patriei nu pentru că spune cineva înainte de ora 23 „organe genitale”, ci pentru că în multe emisiuni (mai ales „de știri” și „de dezbateri”) se practică discursul urii, violența de limbaj, amenințările și altele; CNA se face că nu observă toate astea. De ani întregi, CNA nu a avut nici măcar o luare de poziție consistentă și fermă față de degradarea spațiului public, proces la care unele televiziuni au avut o contribuție majoră. Și se trezește acum să dea sancțiuni pentru chestiuni „de limbaj”?
Îmi pare rău, dar prin aceste sancțiuni membrii CNA arată, înainte de toate, o precară înțelegere a limbajului. Un soi de incultură mascată pompos în „grija față de moralitate”. O mască sumbră și cu pretenții trasă peste incapacitatea de a pricepe ironia, ludicul, subtilitatea. O salvă de tun trasă după vrăbii, în timp ce adevărații prădători ai moralității publice își fac de cap nestingheriți.
Pînă acum, CNA era doar o instituție tristă și cvasi-absentă din peisaj. Acum e și ridicolă.
*Deslușire: „noi tendinți” echivalează, într-o română mai veche, cu „tendințe nouă” (engl. new trends). Rog a nu se înțelege altcumva :).
Foto: Rudy and Peter Skitterians from Pixabay
Un gând despre “CNA, limbajul și moralitatea. Noi tendinți*, între trist și ridicol”