Printre alte forme de imbecilitate pe care rețelele sociale le permit, ba chiar le favorizează, a mai apărut una. Circulă, de la o vreme (pe Facebook, pe grupuri de whatsapp etc.), o poză cu steaua galbenă în șase colțuri impusă cîndva de legile antisemite pe care scrie „Român nevaccinat” sau „Eu nu mă vaccinez”.

Am văzut în Libertatea (ziar care, altminteri, se străduiește să lupte pentru cauzele bune – „și dă-i, și luptă…”) o poză cu un nene care nu pare în pericolul de a fi săltat de Gestapo, îmbrăcat în cămeșă țărănească (și cu un soi de fulgarin care să-l apere de ploaie – grijuliu omul, nimic de zis…), purtînd în piept acest însemn la o manifestație care a avut loc în fața Teatrului Național din București, la care au participat niște inși care se simțeau discriminați că nu pot intra la spectacol nevaccinați și fără mască. (Ce să spun, s-a umplut lumea de iubitori de teatru care nu-și pot trăi multdoritul catharsis din cauza măștii și a vaccinului; dar asta e altă discuție.)

Utilizarea stelei galbene într-un asemenea context mi se pare o desăvîrșită mizerie. Și un triumf al prostiei omenești țanțoșe (bașca o zdrobitoare incultură), în care orice formă de sensibilitate umană a dispărut, laolaltă cu orice urmă de rațiune. Cum să dai de înțeles, fie și „în treacăt”, că s-ar putea face o comparație între oroarea suferită de evrei în anii 1930-1940 și situația de azi a unor inși care au o viață bine-mersi, nepîndită de niciun pericol, și – de-un capriț, de-un pamplezir, cum spune Caragiale, sau din motive obscure, incluzînd aici întunericul minții lor – nu vor să se vaccineze și se mai și laudă cu asta? Cum să răspîndești aiurea pe rețelele sociale, hăhăind gros („băăă, ce glumă bună…”), un astfel de însemn ofensator față de milioane de oameni care și-au pierdut viața nu din cauza unui virus, nu pentru că n-au vrut vreun vaccin, ci din cauza unei ideologii criminale și a unor regimuri totalitare care au decis să-i ucidă pentru că sînt ceea ce sînt? Și au fost uciși – repet, uciși – cu program, planificat și organizat?

Credit foto: Dumitru Angelescu, libertatea.ro

Mi-a apărut sub priviri de mai multe ori steaua cu „Român nevaccinat”. Am primit-o și pe un grup în care sînt membru și știu exact cine a „redirecționat-o”: un ins care e directoraș pe undeva, n-o duce rău și – mai ales – nu riscă nici un moment să fie ridicat în puterea nopții și trimis în vreun lagăr. De ce se simte discriminat? De ce „militează”? Aaa, probabil în numele libertății de exprimare. O susțin din toată inima și cel mai mult îmi place să susțin libertatea de exprimare a celor cu care nu sînt de acord. Dar există limite, explicate clar de juriști și reglementate nu doar de legi, dar și de bunul simț și de minima decență pe care ar trebui s-o aibă orice ființă umană care face umbră pămîntului. Afișarea „mîndră” a stelei galbene pe care scrie „Român nevaccinat” depășește orice limită.

Dacă aș avea încredere în CNCD, aș spune că „ar trebui să se autosesizeze”. Dar n-am încredere în CNCD. Ce-ar putea să facă? Să identifice vreun „făptaș” căruia să-i dea o amendă de 10.000 de lei, pe care respectivul o va contesta în instanță și, dacă totuși pierde procesul, o va plăti, bombănind că banii ăia erau puși deoparte pentru vacanța din Grecia… Plus că – logic vorbind – dacă CNCD chiar monitorizează pe bune fenomenul discriminării, s-ar fi autosesizat deja, nu trebuia să aștepte un tras de mînecă de la mine sau de la vreun alt cetățean…

Altceva mă miră profund: n-am observat reacții față de situațiunea semnalată mai sus. Nici editorialiștii neamului, nici intelectualii publici, nici activiștii vigilenți nu mi se pare că au reacționat față de această oribilă comparație între marea tragedie a evreilor de acum cîteva decenii și fandoseala contemporană a unor inși care se simt, în timpul lor liber, „discriminați”. E posibil să-mi fi scăpat, recunosc (deși încerc să mă țin la curent cu „actualitatea”). Să fie o exagerare de-a mea? Dau eu o importanță prea mare unor români verzi care se joacă de-a discriminarea? Și asta se poate.

Nu cred, totuși. Cred mai degrabă că avem de-a face cu un amestec toxic între prostie țanțoșă, dusă pînă la dezumanizare, însoțită de efectele unei îndelungi propagande care – iată – a avut efect asupra „omului recent” (chit că e îmbrăcat în cămeșă țărănească). Ar mai fi, cu siguranță, și alte explicații, care necesită un studiu aprofundat. Deocamdată, constat că această mizerie 2.0 – românul verde cu stea galbenă, dîndu-se mare că e „discriminat” și pozîndu-se pe Facebook – se răspîndește.

Așa că mă întorc la Caragiale și la statutele Societății „Românii Verzi”: „Art. 3. Emblema societății va fi un român verde zdrobind falnic sub călcîiul său șarpele străinismului, care scrîșnește și țipă.” Uite că am ajuns s-o trăim și pe-asta: acum, scrîșnește și țipă chiar românul verde, șerpuind printre vorbe goale, dar otrăvitoare, și inventîndu-și discriminări pentru a-și pansa suflețelul „patriotic”…


PS: Regret nespus că trebuie să reproduc aceste fotografii. Dar cred că e mai bine să se vadă despre ce e vorba.

Foto 1: jacob brogdon on Unsplash

3 gânduri despre “Români verzi cu stea galbenă

  1. Fiecare e luber sa spuna si sa faca ce vrea cata vreme e legal. Ah, ca leftarzii nu inteleg si nu accepta asta pot sa inteleg ca d-asta se numesc leftarzii

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.