„Ați luat-o-n freză, avem majoritatea” – scrie un comentator pe Facebook, sub un articol critic la adresa PSD. „Asta-i democrația, majoritatea decide”.
E greu să-i explici pe scurt unui biet cetățean-comentator că, dimpotrivă, democrația e un sistem în care scopul nu e ca unii s-o ia în freză de la alții. Dar nu cetățeanul e problema; nici măcar faptul că mulți concetățeni de-ai noștri atît au înțeles din democrație – că votăm din patru-n patru ani ca să vedem cine-o ia în freză și cine nu. Adevărata problemă e că asta înțeleg și mulți politicieni. Asta înțeleg și șefii PSD care par să se fi hotărît încotro merg: din greșeală în greșeală spre victoria finală!
Așadar, un partid (mă rog, cam unu și ceva, dacă luăm în seamă și ALDE) cîștigă alegerile. Are o majoritate consistentă în Parlament. În loc să se-apuce de treabă, se repede la o temă sensibilă: grațierea urgentă a unor politicieni condamnați. Așa, bazîndu-se pe ideea de „iuțeală de mînă și nebăgare de seamă”. Numai că unii oameni au băgat de seamă și au ieșit în stradă. 30.000 săptămîna trecută, 50.000 duminica asta numai în București. În țară, se pare că ar fi fost peste 90.000.
De cînd n-au mai ieșit 90.000 în stradă în România? Eu nu-mi mai amintesc…
Pentru România, 90.000 de oameni în stradă înseamnă foarte mult. Dar, pentru că gîndește în termeni de „luat în freză”, chiar în timpul manifestației premierul exprima cogitațiuni abstracte la Antena 3: „Respect opiniile argumentate. E un drept legal să protestezi în România, atîta timp cît o faci pașnic și nu deranjezi pe alții, pentru că dacă se depășește această limită intrăm într-o cu totul altă zonă. (…) Am văzut și am urmărit cu atenție opiniile care au reieșit din aceste mitinguri. Multe dintre ele pot să le cataloghez că au avut poate distorsiuni. A contat sursa sau modul în care au fost prezentate”. Pe ce lume tre’ să fii ca, în momentele cînd niște oameni aflați în stradă spun clar și răspicat ce vor, să faci astfel de considerațiuni sibilinice despre „distorsiuni” și „sursă”? Ce croială umană trebuie să ai ca să spui bla-bla-uri din astea chiar în timp ce oamenii demonstrează? Din ce plastilină intelectuală ești făcut ca să devii parte a propagandei și manipulării de la Antena 3?
Un premier cu scaun la cap ar lua act că 90.000 de oameni protestează – repet, foarte mulți pentru România – și ar trata cu decență atîta omenet. Dar al nostru, croit pe principiul luatului în freză, nu se lasă: „Am urmărit tot ceea ce s-a întîmplat, și ceea ce s-a strigat, și sînt semnale, sînt anumite lucruri clare politic în aceste întîlniri, cum sînt oameni care sînt veniți în piață fără de culoare politică, dar în urmă cu șase săptămîni noi am avut alegeri. Cele mai bune sondaje, păreri, modul în care te exprimi într-o țară democratică se fac prin alegeri, iar noi am cîștigat aceste alegeri”. Așa, și?
Să recapitulăm scurt: cîștigi alegerile, n-apuci să faci nimic, enervezi oamenii și-i faci să iasă în stradă. Te votează unul din 5 români și n-ai nici o emoție, nici o secundă de căzut pe gînduri, nici o neliniște că 4 din 5 români nu te-au votat. Nu, trăiești cu senzația că ai pîinea și cuțitul. Dar în loc să te-apuci de treabă, te bagi ca surda-n horă să faci o năzbîtie: să eliberezi urgent niște politicieni condamnați. Lumea protestează. Ei, și? Bagi propagandă la greu, crezînd că te scoți.
Începe prost. Și, vorba aceea, ce începe prost are toate șansele să se termine și mai prost. Rămîne de văzut pentru cine. Dar să te bagi (repet, că-mi place mult vorba asta pe care-am auzit-o în Maramureș) ca surda-n horă să faci din prima o prostie arată ori incompetență, ori nepăsare, ori și-una și-alta. Dovada: guvernul o ține pe-a lui cu ordonanțele de urgență și n-am nici o îndoială că le va aproba. Dacă după asta oamenii vor ieși iar în stradă, vom vedea ce se mai întîmplă. Dacă nu, atunci se va termina prost pentru noi toți.
Foto: Vlad Mixich, Laurențiu Colintineanu