Mare caz mare s-a făcut pe tema mersului la Washington. Care va să zică, mai întîi s-a anunțat triumfător că dl X și dl Y au primit o invitațiune la înscăunarea lui Donald Trump. Și nu așa, orișice fel de invitațiune, ci una, mă-nțelegi, privată, în cerc restrîns… Or fi primit – a zis dl Z – dar dumnealor nu reprezintă țara. Ei, și? – a făcut pe niznaiul dl X, mustăcind valah. Dacă mă-ntreabă cineva de țară, o să spun…

Aiurea, a zis de pe margine vreun chibiț. Nu-i invitațiune privată, nici vorbă de cerc restrîns, e pe bani; că – cine știe cunoaște – sînt unii care cu asta se ocupă, vînd invitații la solemnitate.

4871Aha! – au sărit atunci de pe margine alți chibiți, gazetari ori cetățeni onorabili. Pe banii cui? Și dă-i și investighează: cheltuială să fie, dar s-o știm și noi! Și uite-așa ne-am ocupat noi actualitatea, timp de cîteva zile, cu această cestiune arzătoare: pent’ce, mă rog frumos, să meargă dumnealor, dl X și dl Y, la țeremonie?

Între timp am aflat: ca să circule după aceea vreo două poze în care dl X, într-o înghesuială măricică (și nicidecum în cerc restrîns), dă mîna cu însuși Dumnealui: președinte, căpitan în Garda Civică (sau cum i-o fi zicînd la ei acolo), negustor și apropitar (vezi bine că apropitar, din moment ce a făcut ditamai țeremonia la ’mnealui în hotel și-a vîndut belete). Au circulatără pozele bine mersi, cît să le vază Ionescu, Popescu, dăscălimea și moflujii? Au circulatără. Pupat toți National Mall și venit frumușel acasă? Pupat. Rezolvat ceva cu asta? Au pătruns dl X și dl Y în cercul cu adevărat restrîns al celor care contează în lume și care au parte de altceva decît de o strîngere de mînă și-o poză contra cost? (La Rovaniemi, la Moș Crăciun, te ia și-n brațe și vorbește cu tine în banii ăia…). Nici vorbă.

S-au întors dumnealor în țară cu vreun certificat de băgare în seamă? Aș, c’eșt’ copil?

Nu numai vizita la Washigton a d-lui X și d-lui Y, dar și toată propaganda în jurul ei nu fac nici cît o ceapă degerată. Sînt la nivel de Măndica și Tincuța Piscopesco, două coconițe curioase să afle cine-a mai fost la circ și dacă era pe-acolo și Mitică Lefterescu. Și Ogretinencile. Și dacă madam Protopopesco purta pălăria bleu gendarme. Cu diferența că, pe vremea Maestrului cele două „dame din lumea mare” nu fuseseră la circ și puneau întrebări. Acum, madam Măndica Piscopesco și madam Tincuța Piscopesco au fost la Washington și alții se-nghesuie să le-ntrebe cum a fost: „Taci tu, să întreb eu… Ați fost aseară la inaugurare? Și cine mai era?…”.

Și „e un ger afară, mașer, că nu-ți poți face o idee… Daca o ținea așa toată noaptea, se duce dracului rapița!”…

Foto: Eugen Ciocan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.