Ia să vedem – mi-am zis – cum stau cu deszăpezirea orașele în care ninge de-adevăratelea. Și-am dat o tură pe niscaiva site-uri norvegiene, finlandeze și suedeze. Am căutat mai ales site-urile municipalităților, ca să văd, na, „ce măsuri s-au luat”, cum e pe la ei cu „comandamentu’ de iarnă”, ce zic primarii etc.

Am frecat netu’ degeaba. Pe site-urile primăriilor din Oslo și Stockholm – liniște și pace. (Ba, la Oslo, mi-a fost destul de greu să aflu cine-i primar, că n-are poză pe homepage, ca pe la noi). M-am dus mai la nord și-am ajuns la Rovaniemi, orașul lui Moș Crăciun, aflat fix pe Cercul Polar. Și-am văzut imagini live: oameni și mașini mergînd liniștiți pe stradă.
Nu tu o sărăriță, o lamă, un buldozer. Nu tu o primăriță, un reporter înnămețit, o mașină împotmolită. Am căutat pe site-uri de știri (e-adevărat, doar ce-am putut găsi în engleză, dar sînt destule). Dezamăgire! Nu tu un breaking news despre vreun autocar rămas înzăpezit, nu tu vreun glas cetățenesc indignat care să urle „ce fac autoritățile?”, nu tu nimic. Plictiseală totală.

Cică zilele astea o să ningă din nou și va fi și-un pic de vînt. Mă rog, „bucuroși le-om duce toate” (vorba poetului), căci „iarna nu-i ca vara” (vorba unui fost primar :)). Dar mă gîndesc cu groază că vom avea iar parte de imaginea vajnicei noastre primărițe, doamna Firea, umblînd creanga prin oraș cu televiziunile după dînsa, vorbind vrute și nevrute și punîndu-se în fason. Ceea ce, pentru mine, este mai greu de suportat decît zăpada și viscolul.

PS: La Oslo funcția de primar e ocupată tot de o femeie, Marianne Borgen. Abia dacă găsești pe Google vreo știre cu ea. La noi, pe unde-ntorci capul, între sărărițe și lopeți, te pierzi cu Firea printre știri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.